Membrii asociațiilor ce constituie Grupul de inițiativă ”CENTENAR – MAREA UNIRE – ALBA IULIA – 2018” au participat în data de 27 martie 2018, în Piața Cetății din Alba Iulia, pentru a sărbători împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu acest prilej a fost prezentat noul banner al Grupului ce va fi afișat la toate evenimentele dedicate Anului Centenar.

Sursa video – Ziarul Unirea

Manifestările au fost inițiate de Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia și au început în jurul orei 12.00, cu intonarea imnurilor naționale ale celor două state, România și Republica Moldova.
S-a evocat momentul de la 27 martie 1918, s-au recitat poezii iar, la final, a avut loc un scurt program artistic realizat de studenții basarabeni. De asemenea, cei aproximativ 100 de participanți s-au prins într-o horă mare, iar apoi în două, sub forma unor cercuri concentrice.

A mai avut loc și un moment festiv important: înmânarea prietenilor basarabeni prezenți, a diplomelor aniversare elaborate de Președintele Grupului de Inițiativă „CENTENAR – MAREA UNIRE – ALBA IULIA – 2018”, Col(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI.
Printre albaiulienii care au răspuns pozitiv la invitația tinerilor basarabeni și s-au încins la horă s-au numărat subprefectul județului Alba, Monica Popescu, precum și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa. Au fost singurii reprezentanți ai autorităților locale prezenți la eveniment!

Tot cu acest prilej, Valeria Purciuc, vicepreședintele Organizației Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia, a declarat: ”Sperăm la un viitor împreună, cum a fost la 1918. Fraților de peste Prut le transmitem că suntem alături de ei, gândim în aceeași limbă, avem același ideal național, sperăm în același viitor. Noi ne simțim români, nu doar basarabeni”.
La Alba Iulia învață peste 100 de elevi și studenți din Republica Moldova.

Mai multe imagini de la eveniment pot fi regăsite în galerie.