Asociaţiunea Transilvanǎ pentru Literatura Românǎ şi Cultura Poporului Român- ASTRA, Despărţământul ASTRA „Eugen Hulea” Alba Iulia, reprezentat de președinte Maria Cioica, vă face cunoscut că, la fel ca și în anii precedenți, ASTRA albaiuliană are și în anul 2020 un PROIECT măreț pentru Municipiul Alba Iulia, Județ, România, pentru românii de pretutindeni și pentru toți cei care vizitează Alba Iulia.

PROIECTUL ASTREI albaiuliene are ca obiectiv: amenajarea unui MUZEU care să cuprindă o Secție de Etnografie, o Bibliotecă și un spațiu în care să fie instalată ,,HORA UNIRII CENTENAR”.

MUZEUL ETNOGRAFIC o să fie amenajat în 3 camere, cu obiecte care nu există la Muzeul Național al Unirii. O parte din obiecte există în custodie la Micești, după desființarea Expoziției Etnografice din Bărăbanț, amenajată de mine în anul 2007 și desființată în anul 2019, eu fiind și custodele acesteia.
De menționat faptul că, la obiectele existente deja, o să donez și eu colecția familiei mele, care este destul de substanțială și o altă donație de artă decorativă și artistică a unei mare creatoare de artă, iubitoare de neam și țară. În total vor fi mult peste 1000 de exponate pentru Secția ETNOGRAFIE.
BIBLIOTECA o să fie amenajată într-o altă cameră și o să conțină documente vechi și noi ale ASTREI, cărți vechi, cărți și reviste ale astriștilor din România și din afara granițelor țării.

La toate acestea o să donez peste 1000 de exemplare de cărți din biblioteca familiei mele.

,,HORA UNIRII CENTENAR” se va amenaja într-o cameră și va cuprinde peste 100 de personaje, respectiv statuete din lut, de 30-40 cm înălțime, în costum național specific tuturor zonelor din România, care joacă Hora Unirii, simbolizând HORA UNIRII din 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia. Această HORĂ va aduce plusvaloare Muzeului ASTREI albaiuliene și cu siguranță, toți cei care trec prin Alba Iulia vor dori să viziteze acest MUZEU. ASTRA consideră că această operă de artă unicat, trebuie să rămână la Alba Iulia unde s-a înfăptuit MAREA UNIRE din 1 Decembrie 1918, și nu în afara granițelor României, unde va ajunge dacă nu reușim s-o achiziționăm noi.

HORA este unicat în lume, iar pentru a o achiziționa, avem nevoie de 100.000 lei. În acest sens, rugăm pe toți cei care simt cu adevărat românește și au bunăvoința să ne sponsorizeze, să ne ajute cu o sumă, după posibilități, pentru a reuși să implementăm acest PROIECT. PIC CU PIC, SE FACE MARE!

Suma cu care doriți să sponsorizați o puteți depune în Cont: RO 41BACX0000001405267000 deschis la UniCredit Bank, Alba Iulia, C.I.F. 26856156, sau se poate sponsoriza direct, pe bază de chitanță, prin contactare la telefon nr.: 0752235831; E-mail: loalacioica@yahoo.com.

Plățile vor fi comunicate sponsorilor, iar cei care sponsorizează vor fi menționați la vedere pentru eternitate, alături de Hora Unirii din MUZEU!
,,Hora Unirii Centenar” fiind concepută ca o Expoziție itinerantă, prima EXPOZIȚIE a fost amenajată la Alba Iulia, cu ocazia Simpozionului ASTREI din 18-19 septembrie 2018. Prin urmare, vă putem prezenta câteva imagini, pentru a vedea ce urmează să sponsorizați.

Toți cei care sunteți adevărați români, vă rugăm să vă alăturați astriștilor albaiulieni și să ne străduim cu toții, să facem un sacrificiu din venitul nostru, ca să reușim împreună să implementăm acest Proiect.

Această HORĂ CENTENARĂ trebuie să rămână pe pământul sfânt al Albei Iulia, unde s-a jucat Hora Unirii de către toți românii participanți la Unirea din 1918. HORA trebuie să fie pe vecie în capitala de suflet a tuturor românilor Alba Iulia, ca simbol al adevărului istoric al României Mari, drept mărturie urmașilor, urmașilor noștri.

ASTRA albaiuliană nu face altceva decât promovează adevărul istoric și sprijină benevol activitățile instituțiilor locale, pentru a aduce plusvaloare Municipiului, Județului, României, românilor din afara granițelor Țării și pentru turiștii care vizitează Alba Iulia. Ar fi de dorit ca prin această acțiune, să dovedim lumii întregi că, noi românii suntem adevărați patrioți, că ne iubim neamul și Țara și că nu ne uităm trecutul. Dacă ne respectăm moșii și strămoșii noștri, noi românii suntem datori să luptăm pentru această cauză nobilă și dreaptă a istoriei poporului român, pentru a putea fi transmisă din generație în generație, în vederea promovării adevărului istoric.

În speranța că solicitarea noastră va avea răsunet în sufletul tuturor românilor cu posibilități și a celor care simt cu adevărat românește, vă mulțumim anticipat!

Alăturat prezentăm imagini cu HORA dar și cu Bustul lui Ioan Teculescu, cel care a organizat manifestările Marii Uniri din 1918 de la Alba Iulia, dezvelit la 29 noiembrie 2019, fiind tot proiectul Astrei albaiuliene.
SĂ NE MAI UNIM ODATĂ /TOȚI CU INIMA CURATĂ. / SĂ PUNEM MÂNĂ DE LA MÂNĂ, / CA ACEASTĂ HORĂ CENTENARĂ, / ÎN ALBA IULIA SĂ RĂMÂNĂ!

Maria Cioica

Președinte