La 25 octombrie, Armata României prezintă onorul eroilor neamului nostru, care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru unitatea şi integritatea naţională a statului român. Această zi, a rămas în conştiinţa românilor ca un moment simbolic, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet.

În anul următor retragerii armatei sovietice din România, Ziua Forțelor Armate a fost mutată pe 25 octombrie, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959. Data de 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupație și administrație străine.

La Alba Iulia, în 2020, Ziua Armatei a fost sărbătorită în condițiile pandemiei. Evenimentul a început la ora 12.00, cu intonarea Imnului Național, după care a urmat slujba de pomenire a celor căzuţi pe câmpul de luptă pentru neam şi ţară, o alocuțiune a comandantului garnizoanei cu privire la semnificația Zilei Armatei României și o depunere de coroane de flori.

La eveniment au participat câte 1-2 reprezentanți de la instituții locale: Prefectura Județului Alba, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități, sucursala Alba, Asociația Cultul Eroilor, Fundația ”Alba Iulia 1918 Pentru Unitatea Și Integritatea Românilor”, partidele politice și reprezentanți mass-media.

De la Fundația ”Alba Iulia 1918 – pentru Unitatea și Integritatea Românilor”, așa cum se vede în imagine, au participat Vasile Todor, președintele fundației, și Ioan Străjan, vicepreședinte și directorul Revistei ”DACOROMANIA”.