În perioada 30.08 – 01.09.2020, în orașul CODLEA, Jud. Brașov, a avut loc două evenimente mărețe, la inițiativa harnicului și destoinicului președinte Mircea Dragoș al Despărțământului ASTRA ,,Dr. Nicolae Căliman”, împreună cu Despărțământul ,,Frații Popeea” Săcele și Direcția Silvică Brașov. Este vorba de dezvelirea bustului lui Avram Iancu și inaugurarea Casei Artelor Tradiționale ,,Neculai Diaconu, la care sunt parteneri: Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, Despărțământul ASTRA ,,Ioan Drăgușanu” Făgăraș, Despărțământul Astra ,,Teodor Muică” Sângeorzul de Pădure, Despărțământul ,,ASTRA Lăpușană” Târgu Lăpuș și Asociația ,,Ioan Cavaler de Pușcariu” Veneția de Jos.

Cu acest prilej, fiecare Despărțământ a promovat arta tradițională și contemporană specifică zonei sale, prin amenajarea de Expoziții Etnografice cu vânzare, precum și Expoziție de carte cu vânzare. S-au promovat și tinere talente de muzică populară și patriotică și au fost ținute discursuri de către președinții fiecărui Despărțământ și de către invitați de seamă, printre care: prof.univ.dr. Dumitru Acu, preoți locali, prof.univ.dr. Ion Vlad, pr. Sicoe Ion din Brașov și mulți alții.

ASTRA albaiuliană a amenajat o Expoziție Etnografică cu diverse obiecte tradiționale din Alba Iulia și Țara Moților, preluate de la d-na Anca Daniela Marian, dar a prezentat și obiecte tradiționale oltenești, prin prezența președintelui Cercului ASTRA Caracal, prof. coregraf Lucian Stroe, care aparține de ASTRA albaiuliană.

Despărțământul ASTRA Alba Iulia a promovat cultura și patriotismul poporului român și prin amenajarea Expoziției de carte cu vânzare.

Slujba și sfințirea bustului lui Avram Iancu, Regele Munților, Craiul Munților și Crăișorul Moților au fost susținute de către preotul locului și alți preoți, după care toți oratorii au vorbit  despre arta tradițională, creatorii de artă și au recitat versuri dedicate lui Avram Iancu.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit într-un fel sau altul, pentru a reuși să ducem la îndeplinire obiectivele stabilite de către Despărțămintele partenere. Nu pot să n-o amintesc pe astrista prof. și jurist  Monica Șuteu care, a fost alături de mine și m-a ajutat tot timpul la toate obiectele transportate și la amenajare. De asemenea, mulțumim d-nei dir. de la Clubul elevilor Alba Iulia și d-lui Vasile Crișan, pentru buna intenție de a ne sprijini.

Aducem mii de mulțumiri și recunoștință deosebită, inimosului și destoinicului DOMN, mare patriot, ,,urmaș” al lui Avram Iancu, care luptă din răsputeri pentru binele și fericirea moților, primar ing. Silviu Ponoran. Pentru a-și putea duce la bun sfârșit proiectele în folosul tuturor locuitorilor din Țara Moților și  ca ,,să-și vadă moții fericiți”, trebuie să fie  reales! Mulțumim și conducătorului auto Marcel Tuhuț, care ne-a ajutat la amenajarea Expozițiilor și, datorită căruia ne-am întors cu bine în Alba Iulia. Nu în ultimul rând, mulțumim tuturor astriștilor participanți la aceste evenimente desfășurate la Casa Artelor Tradiționale din Codlea, un loc minunat, mirific, hărăzit de Dumnezeu pentru creație.

Sperăm ca pe viitor, proiectele noastre să fie rodnice și fructuoase, spre binele și folosul poporului român, iar toate operele  de artă a creatorilor, prin promovarea pe care o facem pe plan național și internațional, să ajungă nemuritoare. L-aș cita în acest sens pe marele actor, regizor scriitor și poet japonez Zeami, care spunea: ,,Viața omului se poate sfârși, dar opera sa NU!”

 Președinte Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, Maria Cioica