Ne-am adunat la Viena, români de pretutindeni, pentru a sărbători împreună 100 de ani de la marele eveniment sfânt al poporului român, „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918!”
Nicicând nu am văzut atâția români cu fețele luminate de bucurie purtând cu mândrie și demnitate tricolorul românesc, roșu-galben-albastru.
Tricolorul i-a însoțit peste tot: în sălile de conferințe, la parada portului popular, la festivalul folcloric, când s-a dansat Hora Unirii, la slujbele de pomenire din biserici. Pe timpul desfășurării acestui eveniment, 25-27 mai 2018, tricolorul românesc a fluturat în fața Primăriei Vechi din Viena, locul de desfășurare a acestei mari sărbători.
Tricolorul românesc l-am văzut în drapelele delegațiilor prezente, în eșarfe, insigne, dar și pe frumoasele costume populare ale românilor din Suceava, Maramureș, Bihor.
Delegația din Alba Iulia formată din reprezentanți ai Grupului de Inițiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”, condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a luat parte ca invitată de onoare a organizatorilor.
În organizarea acestui eveniment şi-au dat concursul instituţii din Viena (Cercul Cultural Româno-Austriac din Austria, Ambasada României la Viena, RTV „Unirea” din Wiener Neuerstadt, în frunte cu managerul Ioan Godja, Primăria oraşului Viena, Asociaţia austro-română din Viena, asociaţiile „Unirea” şi „Hora” din Viena) precum şi asociaţii culturale din România (Asociaţia „Renaşterea sişeşteană” din Maramureş, AGERPRES din România, Grupul de Iniţiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia 2018”, ansamblurile culturale „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviţei – Suceava şi „Muguri şi mlădiţe de tezaur” din Beiuş, corurile bărbăteşti din Chechiş şi Sişeşti – Maramureş).
Am dus mesajul nostru de la Alba Iulia – Capitala Marii Uniri, de unitate între toți românii care trăiesc pe aceste meleaguri, gândurile bune către frații noștri de pretutindeni și bucuria de a fi gazde la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018.
Am purtat cu demnitate tricolorul românesc în deplasarea noastră la Viena având ca principal obiectiv sfințirea acestuia, marcând astfel 100 de ani de la sfințirea primului tricolor românesc pe teritoriul Austro-Ungariei, drapel purtat de generalul Ioan Boeriu și Iuliu Maniu.
În vara și toamna anului 1918 în tot Imperiul Austro-Ungar, aflat în dezmembrare, s-a instalat haosul. Pe acest fond s-a încercat instaurarea unei republici bolșevice la Viena.
Trupele române se aflau într-o escală la Viena, retrăgându-se de pe frontul de sud către Transilvania.
La rugămintea autorităților din Viena, trupele române, în frunte cu generalul Ioan Boeriu, au acționat hotărât reușind, în scurt timp, să reinstaureze ordinea în oraș și să predea autorităților austriece conducerea administrativă. Pe timpul acțiunilor din Viena trupele române aveau în frunte tricolorul românesc, sfințit în curtea unei unități militare din Viena.
Tricolorul purtat de noi a fost confecționat cu mare grijă și cu mare iubire de neam și țară. Am reușit să înmagazinăm în el tot ceea ce este mai bun pentru veșnicia unității și trăirii românilor pe aceste meleaguri.
La acest drapel am atașat o eșarfă pe care am încrustat cu mari emoții patriotice acele figuri legendare cunoscute că au făcut pași hotărâți pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, generalul Ioan Boeriu și Iuliu Maniu.

În dimineața zilei de 26 mai 2018 trăiam cu toții mari emoții, deoarece organizatorii au dorit să facă o mare surpriză participanților la sărbătorile de la Viena: sfințirea drapelului tricolor la catedrala din Viena Nouă, nu departe de Academia Militară Tereziană. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh ortodox Florin Răzvan Gască.

După acest moment solemn, organizatorii au cerut ca drapelul sfințit să fie așezat în fruntea coloanei paradei portului popular de pe străzile Vienei, apoi la vizita de la Academia Militară Tereziană și la celelalte evenimente care au urmat.
Acest moment solemn a făcut înconjurul lumii: drapelul stătea alături de formațiile folclorice prezente pe fondul muzical al cântecului „Cântă cucu-n Bucovina”, iar datorită aceastei asocieri de simboluri și bărbații români prezenți au vărsat lacrimi de emoție.
Și, astfel, acest drapel a devenit „DRAPELUL CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”, un drapel al tuturor românilor.
Toate aceste realizări ale delegației de la Alba Iulia s-au datorat eforturilor membrilor acestui Grup de Inițiativă: profesor Daniela Cetean, reprezentantul Liceului HCC, primul liceu cu predare în limba română din Transilvania, înființat în anul 1919; profesor Maria Cioica, reprezentantul Despărțământului ASTRA Alba; prof. Sabin Cioica, reprezentantul Societății „Avram Iancu” Filiala Alba; Vasile Opruța, reprezentantul Filialei „Gemina” a rezerviștilor militari și al Filialei Județene Cultul Eroilor; Stroe Lucian, coregraf, folclorist și președinte al unei asociații internaționale de folclor; Ciontu Ștefan și Ciontu Minerva. O parte dintre aceștia au reprezentat și Fundația „1 Decembrie 1918 pentru integritatea și suveranitatea României”, redacția revistei „Dacoromânia”.
Ne-am întors acasă încărcați de mult patriotism și cu convingerea că românii, oriunde s-ar afla, simt că ca au o țară a lor – ROMÂNIA.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.