Sâmbătă 30 noiembrie 2019, membrii Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a Revistei „Dacoromania”, au  cinstit și comemorat prin simboluri de pioșenie și depuneri de coroane de flori, actele martirice și eroismul de care au dat dovadă o parte din sutele de mii de luptători pentru împlinirea visului de veacuri a românilor, înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Traseul acestei acțiuni cu respirație patriotică a cuprins popas și depuneri de coroane de flori la:

  • placa comemorativă a eroinei – martir Maria Puia de la intrarea în clădirea Parchetului Alba Iulia; 
  • mormântul eroului-martir Ion Arion din cimitirul Eternitas  Alba Iulia; 
  • mormântul fotografului erou Samoilă Mârza aflat în cimitirul Corona Alba Iulia; 
  • statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cetate; 
  • bustul Episcopului militar și președinte ASTRA Justinian ( Ioan )Teculescu; 
  • busturile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și la Monumentul Național al Unirii, simbolul înfăptuirii în urmă cu 101 ani a Marii Uniri.

La acțiunea noastră s-au alăturat o parte din reprezentanții participanți la lucrările Congresului Spiritualității Românești, amintindu-i pe col.(r) Mihai Ștefan Focșa – Președinte Liga Culturală  pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni ”Onoare și Patrie” din Vaslui, col.(r) Anatolie Caraman – Președinte „Asociația Veteranilor de Război – 1992 Tiras-Tighina” din Republica Moldova, prof. Bălan Alexandru Vâșeț- Belgrad; prof de istorie  Costin Clit  de la Colegiul  Național  „Cuza Vodă” din Huși.

Prin tot ce s-a întâmplat s-a adus un semn de mare mulțumire și recunoștință pentru sacrificiile pe care le-au făcut toți cei care au contribuit la realizarea României Mari. În veci să fie amintirea lor!

Dragomir Vlonga

jurist