În an Centenar, cu prilejul zilei Armatei Române, au avut loc în ţară şi străinătate ceremonii de comemorare şi depuneri de coroane de flori la monumentele ostaşilor români, căzuţi la datorie pentru apărarea gliei strămoşeşti.

După ce au participat la festivităţile de la Alba Iulia, o parte din membrii Grupului de Iniţiativă “Centenar – Marea Unire – Alba lulia – 2018” s-au deplasat la Debreţin, pentru a lua parte la festivităţile organizate cu acest prilej de Ministerul Apărării, împreună cu ambasada României din Budapesta. Delegaţia de la Alba Iulia a fost condusă de preşedintele Grupului de Iniţiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei. Pelerinajul a fost sprijinit de Ambasadorul Extraordinar si Plenipotenţiar al României în Ungaria şi Croaţia, Excelenţa Sa Marius Lazurca, de consulul general al României din oraşul Gyula, Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni, de Ataşatul Apărării al României în Ungaria şi Croaţia, colonel Toma Ştefan Savu.

Festivităţile au început la monumentul “Fecioara Albă” din Piaţa Bocskai, situat în centrul oraşului, ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi la datorie în luptele pentru eliberarea oraşului, cunoscute în istorie sub denumirea “Operaţia Debreţin”, desfăşurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La acest monument s-a depus o coroană de flori, împreună cu Ataşatul Apărării al României, colonelul Toma Ştefan Savu. A fost şi un bun prilej de aducere aminte despre acele evenimente petrecute în perioada 4 – 20 octombrie 1944, pe timpul campaniei militare desfăşurate de armata română, împreună cu celelalte armate aliate, pentru eliberarea oraşului Debreţin. Ocuparea Debreţinului, la 20 octombrie, pivot principal al sistemului defensiv inamic de la est de Tisa, a avut o importanţă deosebită pentru desfăşurarea ulterioară a luptelor, atât în nord-vestul României, cât şi în estul Ungariei.

S-a derulat apoi a doua parte a ceremonialului la Monumentul ostaşului român căzut la datorie, situat în sectorul românesc al Cimitirului Municipal din Debreţin. Aici a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării din România, Ataşatul Apărării, colonel Toma Ştefan Savu şi o coroană de flori de către preşedintele Grupului de Iniţiativă, .col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.
A urmat un moment emoţionant, atât pentru reprezentanţii ambasadei, cât şi pentru oaspeţi, înmânarea de către col(r) dr.ing. Constantin Avădanei a medaliei aniversare “Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, 1918 – 2018” şi a diplomelor “Centenarul Marii Uniri”. E.S. ambasadorul Marius Lazurca, E.S. Consul general Florin Trandafir Vasiloni, colonel Toma Ştefan Savu, Ataşat al Apărării. S-au înmânat, de asemenea, reviste “România Eroică”.

“Pe timpul şederii pe teritoriul Ungariei, am retrăit momente înălţătoare de patriotism, despre cunoaşterea istoriei românilor care locuiesc pe aceste meleaguri, despre faptele de vitejie ale ostaşilor români în cele două războaie mondiale. Am plecat de la Debreţin cu respect şi recunoştinţă faţă de eroii români care acum se află la ceruri, dar cărora noi le respectăm ultima dorinţă, când s-au jertfit pentru ţara lor, “Să nu ne uitaţi!”. Mulţumim şi pe această cale Ambasadei României în Ungaria pentru sprijinul acordat în desfăşurarea activităţilor noastre, în Anul Centenarului Marii Uniri”, a ţinut să ne relateze col.(r) dr. ing. Constantin Avădanei.

Sursă articol: Ziarul Unirea