Duminică 8 septembrie 2019, când creștinătatea sărbătorește Praznicul Nașterii Maicii Domnului, la Alba Iulia au fost comemorați 147 de ani de la trecerea în veșnicie a Eroului Național Avram Iancu (n. 1824 – d. 10 sept. 1872), de membrii Societății „Avram Iancu” Alba Iulia – președinte Iosif-Ionel Vesa, la care s-au alăturat membrii altor ONG-uri și localnici, în jurul bustului cu tulnice a lui Avram Iancu situat lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.

Evenimentul a cuprins slujba parastasului, oficiată de preot protopop de Alba Teofil Slevaș și preot militar Constantin Bratu, în cadrul căreia a fost pomenit Avram Iancu împreună cu întreaga lui familie. 

Festivitatea a continuat cu discursurile  prin care a fost evocată și omagiată activitatea sa revoluționară și politică în slujba Transilvaniei și a României.  A cuvântat tânărul vicepreședinte a Societății „Avram Iancu” – Ștefan Borza, care împreună cu părinții preot Florian și preoteasa Irina Borza din Teiuș, s-au îngrijit și au suportat financiar tot ce ține de tradiția creștinească privind slujba parastasului.

Au mai adus elogii vieții și activității lui Avram Iancu vorbitorii prof. Maria Cioica – președinta Despărțământului ASTRA „Eugen Hulea” din Alba Iulia și ec. Ioan Străjan – directorul revistei „DACOROMANIA”.

Activitatea a continuat cu depuneri la bustul lui Avram Iancu de coroane de flori, din partea Societății Avram Iancu, a Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și  ASTRA – Despărțământul „Eugen Hulea” Alba Iulia. A urmat un moment artistic în cadrul căruia participanții au interpretat cântece patriotice pe versuri închinate lui Avram Iancu și citirea unor poezii de către actrița Bianca Goadă.

Eroul Național Avram Iancu, va trăi veșnic în conștiința poporului român, datorită faptelor sale extraordinare și reprezintă un simbol de urmat, al adevăratului patriotism, alături de alți buni români din toate timpurile. Nu trebuie să uităm ai cui suntem și să știm că libertatea de astăzi de care ne bucurăm, s-a construit cu greu, cu sacrificii și cu astfel de oameni ca Avram Iancu. Avem datoria să nu-i uităm, să păstrăm cu sfințenie amintirea lor, moștenirea pe care ne-au lăsat-o, o Românie liberă și respectată.

Dragomir Vlonga

jurist