Fără trecut, nici un popor nu are prezent și nici viitor 

Unul din principalele obiective al Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și al Revistei „Dacoromania” este stabilirea  pe cât posibil a adevărului istoric al desfășurării evenimentelor istorice de pe teritoriul României, în special a Transilvaniei, județului Alba și municipiului Alba Iulia.  În contextul acestei viziuni, încă în urmă cu peste 20 de ani de când a luat ființă fundația, din planul anual a acesteia, nu a lipsit obiectivul principal ce se referea la marcarea prin ridicarea unui monument sau ansamblu monumental, care să cinstească cum se cuvine memoria martirilor Horea și Cloșca, capii răscoalei țărănești a moților din noiembrie-decembrie 1784, prin marcarea exactă a locului (numit Cornul Podeiului), unde s-a produs în 28 februarie 1785  odiosul supliciu, prin frângerea pe roată a celor doi căpitani ce reprezintă emblema moților și a României.

Ideea realizării acestui obiectiv, venită din rândurile membrilor fundației, a fost îmbrățișată cu interes de către administrațiile locale și județene. În acest scop aproape an de an echipe, comisii, cu reprezentanți de la vârful acestor foruri și a fundației, s-au deplasat la locul numit Cornul Podeiului, pentru a cerceta, studia, stabili și găsi soluțiile legale în vederea realizării acestui obiectiv atât de necesar stabilirii adevărului istoric.

Deci încercări și bunăvoință au fost, dar din păcate faptele concrete se lasă așteptate. Dintre acestea încercări  amintesc amplasarea unei cruci din lemn, cu înălțimea de 4-5 metri, de către membrii fundației, sfințită de preoți, care în scurt timp a fost smulsă și aruncată de către proprietarul terenului. A fost un moment dureros și neplăcut, întrucât cazul a fost sesizat și la organele de cercetare penală.

Pentru a nu mai amâna la infinit realizarea acestui obiectiv, la insistențele Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, președinte ing. Vasile Todor și a Revistei „Dacoromania”, director ec. Ioan Străjan, în ziua de joi 16 iulie 2020, o echipă mixtă formată din: ing. jr. Tudorașcu Raul-Sebastian, consilier local cu atribuții de viceprimar; istoric dr. Inel Constantin și arhitect șef Alexandru Romanițan din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia, împreună cu ec. Ioan Străjan, ec. Ioan Bălgrădean, col.(r.) Gabriel Grigoraș și teolog Rimo Vlonga, din partea fundației și a revistei, s-au deplasat din nou la locul numit Cornul Podeiului din Alba Iulia, pentru a stabili strategiile obligatorii împroprietăririi suprafeței de teren necesară amplasării și întocmirii documentației în vederea realizării acestui obiectiv într-un timp rezonabil.

Membrii fundației spuneau că pentru aceasta este nevoie de eforturi conjugate și de voință politică. Partea de finanțare nu ar fi o scuză, așa cum creștinii ne-au dovedit că au pus piatră de temelie la ridicarea unor lăcașuri de cult, biserici, catedrale, fără a avea un leu adunat în acest scop, bazându-se pe eforturile proprii ale enoriașilor, pe ajutorul lui Dumnezeu, ai celor doi bănuți ai văduvei, a solidarității comunităților, uneori în multe situații cu locuitori puțini, de-i puteai număra pe degetele de la mâini, dacă au avut dorință și voință au realizat. Acest obiectiv se poate realiza cu contribuția moților adevărați care, la o solicitare de solidaritate, ar veni fiecare cu câte o cărămidă și obiectivul s-ar realiza.

Dă Doamne să trăim cât mai curând și bucuria punerii adevărului acesta în paginile istoriei României care este din nefericire, voit sau prin necunoaștere, încă falsificată și pe alocuri captivă minciunii și intereselor meschine.

Dragomir Vlonga

jurist