Duminică, 1 aprilie 2018 au avut loc două evenimente marcante la Alba Iulia: comemorarea poetului Octavian Goga și a liderului românilor ardeleni, Ștefan Cicio Pop. Evenimentul a fost organizat de Fundația „Alba Iulia 1918, Pentru Unitatea și Integritatea României” din Alba Iulia, având ca președinte pe domnul Todor Vasile, și de redacția revistei „Dacoromânia”, în frunte cu președintele acesteia, ec. Ioan Străjan.
Printre participanți s-au numărat: președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, președinta Despărțământului ASTRA „Eugen Hulea” Alba, prof.actor Maria Cioica, jr. Dragomir Vlonga, președintele de onoare al Filialei Alba a Societății „Avram Iancu”, președintele Filialei Alba a ANCE „Regina Maria”, col(r) Ioan Galdea, prof. Victor Făt, col(r) istoric militar Constantin Gomboș, ș.a.

La bustul lui Octavian Goga s-a depus o coroană de flori și s-au comemorat 137 de ani de la nașterea poetului, politician și fost prim-ministru al României Mari. Cei menționați au susținut alocuțiuni despre viața și opera poetului.
Festivitățile au continuat în fața Muzeului Unirii, la bustul lui Ștefan Cicio Pop, prilejuite de marcarea a 153 de ani de la nașterea acestuia. S-a depus o coroană de flori și s-a dat citire, de către Constantin Avădanei, la „Manifestul Marelui Sfat al Națiunii Române din Ungaria și Transilvania din 18 noiembrie 1918”, adresat popoarelor lumii de către acest mare patriot.
Au mai luat cuvântul: Ioan Străjan, Maria Cioica, Constantin Gomboș.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.