La data de 24 noiembrie 2018, în comuna General Berthelot, județul Hunedoara, s-a desfășurat comemorarea generalului francez Henri Mathias Berthelot, care și-a adus o contribuție substanțială la sprijinirea armatei române în organizarea și dotarea cu tehnică de luptă, în vederea desfășurării marilor campanii militare victorioase, de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara și toamna anului 1917.

Festivitățile au fost organizate de Primăria comunei General Berthelot și Societatea Culturală Pro Maramureș “Dragoș Vodă” din Cluj-Napoca, societate care a lansat, cu acest prilej, cartea autorilor Vasile Iuga de Săliște și Aurel V. David, ”Generalul Berthelot, un francez cu inimă de român”, sub egida Academiei Române.

Fundația ”ALBA IULIA 1918, PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” a depus o coroană de flori la bustul generalului Berthelot, fiind prezenți reprezentanții acesteia col. (r) ec. Ioan Strajan – vicepreședintele fundației și directorul revistei DACOROMANIA, jr. Dragomir Vlonga, col. (r) ing. Gabriel Grigoraș, ing. Vasile Bogdan. Din județul Alba au mai fost prezenți Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, prin reprezentanții prof. Maria Cioica – președinte, și membri Adrian Moldovan, Claudiu Dărămuș, prof. Cioica Sabin, Adriana Popa. A mai participat Grupul de Inițiativă „Centenar – Marea Unire – Alba Iulia – 2018”, prin președintele acestuia col.(r) dr.ing. Constantin Avădanei, care i-a înmânat primarului comunei General Berthlot, Marina Huzoni, Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia” și Diploma de Excelență „Centenarul Marii Uniri”. Alături de noi au fost prezenti reprezentanți ai:

  • Despărţământului „Astra”. Filiala Cluj-Napoca – colonel (r.) dr. Vasile Tutula;
  • Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din M.A.I. Filiala „Pintea Viteazul” Maramureş: preşedinte col. (r.) Ioan Ceterchi, vicepreşedinte general de brigadă (r.) Viorica Marincaş;
  • Societații Civile Românești Bucureşti: – preşedinte Petre Răcănel;
  • Universității Politehnice din Bucureşti: – prof. univ. dr. Gabriel Grigorescu;
  • Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Filiala Bucureşti: -vicepreşedinte prof. Radu Petrescu.

Cu această ocazie a fost evocată personalitatea generalului francez Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze din România în timpul Primului Război Mondial, care a venit de două ori în Alba Iulia. Prima sa venire a avut loc la exact o lună după unirea Transilvaniei cu România, iar a doua sa vizită a fost prilejuită de festivităţile încoronării organizate la 15 octombrie 1922 pentru regele Ferdinand I şi regina Maria. În localitatea menționată, generalul Berthelot poseda o reședință și un teren agricol primite de la regele Ferdinand I și de la Regina Maria a României, drept recunoștință la contribuția armatei franceze la eliberarea României. Din 1923, încă în timpul vieții generalului, consiliul local a botezat localitatea General Berthelot.

La moartea sa survenită în 1931, Generalul Henri Mathias Berthelot a lăsat Academiei Române ferma agricolă din localitate, cu dispoziția fermă de a utiliza veniturile obținute din exploatarea ei, pentru finanțarea unei burse de studii destinate tinerilor studenți de la Școala Militară din București, pentru perfecționare la Academia Militară din Nancy.

În 1965, în perioada comunistă, denumirea localității a fost schimbată în Unirea, iar reședința Generalului Berthelot a fost transformată în antrepozit agricol și jefuită. După căderea regimului Ceaușescu, un referendum local a aprobat, în 2001, revenirea la denumirea de General Berthelot a localității. În mod simbolic, revenirea la numele de General Berthelot a avut loc la 7 decembrie 2001, la fix 140 de ani de la nașterea Generalului Henri Mathias Berthelot. În 2010, vila Generalului Berthelot, în întregime renovată, a devenit sediul Centrului de Dezvoltare Durabilă a Țării Hațegului.

Col. (r) Gabriel Grigoraș

Revista DACOROMANIA