Eveniment organizat de Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu”

Martirii Horea, Cloșca și Crișan, precum și eroul Avram Iancu au fost comemorați duminică, 4 martie 2018, la Mănăstirea Râmeț, în cadrul unei slujbe de parastas, inițiativă a Filialei Alba Iulia a Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu”. La slujbă au participat în jur de 100 de persoane de la mai multe asociații din țară.

În data de 28 februarie 2018 s-au împlinit 233 ani de la frângerea cu roata a trupurilor lui Horea și Cloșca pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, după ce anterior Crișan s-a spânzurat în închisoare.
În prima duminică de după 28 februarie conducătorii răscoalei iobagilor din Transilvania sunt comemorați printr-un parastas organizat la Mănăstirea Râmeț, de filiala Alba Iulia a Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu”, în frunte cu președintele de onoare, profesorul Emil Jurcă, și președintele executiv, Ioan Vesa.
La evenimentul din anul acesta au participat circa 100 persoane, membri ai Societății „Avram Iancu” din Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Cluj Napoca, Câmpia Turzii, Târgu Mureș, dar și din Brăila. Printre participanți s-a putut remarca prezența reprezentanților: Filialei „Gemina” Alba, a ANCMRR „Al.I. Cuza”, Filialei Alba a ANCE „Regina Maria”, a Despărțământului ASTRA Alba Iulia, a Fundației „1 Decembrie 1918 pentru unitatea și integritatea României”, a AFDP, ș.a.
De asemenea, la eveniment a participat col(r)dr.ing. Avădanei Constantin, președintele Grupului de inițiativă „Centenar – Marea Unire – Alba Iulia – 2018”.
La slujba religioasă susținută de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Irineu Pop, alături de Horea, Cloșca și Crișan au fost pomeniți și Crăișorul Munților – Avram Iancu și Ioan Teodor Stan, primul președinte al Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu”.
La finalul slujbei, domnul Ioan Vesa a ținut un discurs de mulțumire adresat IPS Irineu Pop pentru pomenirea eroilor neamului.
Organizatorii au pregătit pentru eveniment un platou cu colivă, care a fost împărțită participanților, precum și colăcei și câte un pahar cu vin.
În cadrul grupului de organizatori un rol deosebit în crearea unei atmosfere cu adevărat patriotice, pe timpul deplasării de la Alba Iulia la Râmeț și retur, l-au avut: prof. Emil Jurcă, cu o documentare completă asupra răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan și a eroului Avram Iancu, precum și col(r)dr.ing. Avădanei Constantin, care a asigurat sonorizarea și fondul muzical patriotic al acestui eveniment.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.