În ziua de 15 ianuarie 2019, când Alba Iulia s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare cu ajutorul fulgilor de nea cernuți din înaltul cerului de unde ne veghează Luceafărul Mihai Eminescu, când soarele amiezii mângâia întreg cuprinsul ca ofrandă divină adusă acestei sărbători, un număr mare de iubitori a operei eminesciene s-a adunat să mângâie, să cuprindă, să privească și să împodobească cu buchete de flori și coroane bustul poetului.
Au fost prezenți: scriitorul Ion Mărginenu, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, aducând lui Mihai Eminescu și celor prezenți salutul acestui for cultural și deschizând momentul sărbătoresc; Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba; Gabriel Pleșa – viceprimarul Primăriei Municipiului Alba Iulia; membri mai multor ONG-uri cultural – patriotice în frunte cu Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, președinte Vasile Todor, împreună cu revista „Dacoromania”- director ec. Ioan Străjan, care de ani de zile și-au asumat voluntar sarcina organizatorii acestor acțiuni; elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia, studenți și alți oameni în ale căror vene curge sânge românesc.
S-au depus coroane din partea instituțiilor și ONG-urilor amintite și buchete de flori legate cu panglici tricolore de către elevii Școlii ”Mihai Eminescu”, precum și de prof. Georgeta Ciobotă.
Scriitorul Ion Mărgineanu a evocat prin cuvântul său importanța personalității și operei poetului Mihai Eminescu subliniind zece dintre cele mai importante motive pentru care prestigioase instituții de cultură din România, Republica Moldova și din întreaga lume l-au considerat celebru și i-au acordat prestigiul cuvenit, acordându-i distincții, înființând instituții de cultură ce-i poartă numele, citindu-i și răspândindu-i opera tradusă în peste 80 de limbi ale pământului. ”Fără Eminescu nu putem vorbi de cultura română el fiind omul pe deplin al culturii românești. A fost cel mai mare afluent al fluviului care se numește LIMBA ROMÂNĂ. Poezia „Doina” este testamentul lui Eminescu. Limba română a nins cu Domnul Eminescu de aproape 200 de ani. A trăi în Alba Iulia, oraș prin care a trecut și poposit Eminescu și să nu te închini și să mângâi măcar o dată pe an bronzul statuii lui Eminescu este un păcat de neiertat.” Discursul a fost încheiat cu propunerea de a institui în Alba Iulia „Premiul Eminescu”.

Festivitatea a continuat cu depuneri de buchete de flori și recitarea din poeziile lui Eminescu de către: Molnar Vien, Crișan Alexia, Ungureanu Elena și Ciumaș Dragoș, elevi din cls. a-III-a A, conduși de prof. Jimboreran Lucia de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia care au dat o bună lecție tuturor celor prezenți. Au mai recitat din opera marelui poet, col. (r.) Ioan Jelea, prof. Georgeta Ciubotă, prof. Constantin-Aurel Opincariu, col. (r.) Ioan Brad- scriitor și alții.

         În cuvântul de încheiere, viceprimarul Gabriel Pleșa, și-a arătat mâhnirea pentru faptul că bugetul alocat culturii este mic, insuficient față de cât ar merita și față de nevoile municipiului și promite că se va lupta pentru susținerea unui buget care să satisfacă acoperirea obiectivelor și proiectelor existente. ”Cultura definește locul comun al nostru, inspiră și însuflețește idealurile unui popor. Acest moment sărbătoresc, desfășurat sub aura Zilei Culturii Naționale, să ne unească pentru a trăi în armonie și a fi demni urmași a lui Eminescu.” a subliniat edilul.

Dragomir Vlonga

jurist