Sub egida ,,Ion Arion patriot înflăcărat și martir al neamului romanesc”, la Teiuș, vineri 23 noiembrie 2018, la Casa de Cultură a orașului s-a desfășurat o serie de manifestări, organizate în colaborarea dintre primăria Teiuș, cu Liceul Teoretic Teiuş şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, menite să-l cinstească pe martirul Unirii de la 1918, ucis în gara din Teiuș. Astfel, în prezența unei audiențe importante, a avut loc simpozionul cu titlul menționat mai sus, o lansare de carte ,,Pețelca un sat ardelean”, iar începând cu ora 13 un ceremonial militar și religios prilejuit de dezvelirea bustului martirului Unirii, situat pe Aleea Personalităților, urmat de un program la Casa de Cultură susținut de ansamblul Dănțăușii din comuna Iara, comuna natală a lui Ion Arion și ansamblul folcloric al Teiușului, Dor Teiușan. De asemenea, Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia a dezvelit, în gara din Teiuș, o placă comemorativă în memoria stegarului Marii Uniri, Ion Arion, împușcat în acest loc la 30 noiembrie 1918 în timp ce se îndrepta spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

La aceste evenimente au luat parte numeroase oficialități, dintre care amintim pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Emil-Dănuț Hălălai – prefectul județului Alba, Aurel Cherecheș – prefectul județului Cluj (ultimii doi originari din Teiuș) , Mirel Hălălai – primarul orașului Teiuș, Silviu Ponoran – primarul orașului Zlatna, gen.(r) Mircea Chelaru, numeroși clerici din localitate și împrejurimi. Fundația ”ALBA IULIA 1918, PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” a depus o coroană de flori la bustul lui Ioan Arion, fiind prezenți reprezentanții acesteia col.(r) ec. Ioan Strajan – vicepreședintele fundației și directorul revistei DACOROMANIA, jr. Dragomir Vlonga, col.(r) ing. Gabriel Grigoraș, ing. Vasile Bogdan, ec. Ioan Bălgrădean.

Solemnitatea momentului a fost asigurată de militari ai armatei a IV-a Cluj și elevi ai Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul’’ Alba Iulia.

Col. (r) Gabriel Grigoraș

Revista DACOROMANIA