Miercuri 27 martie 2019, când românii din dreapta și stânga Prutului și de pretutindeni sărbătoreau trecerea celor 101 ani de la Unirea vremelnică a Basarabiei cu România, în municipiul Alba Iulia evenimentul a fost marcat de trei manifestări succesive la care au participat albaiulieni și frați basarabeni.

EVENIMENTUL NR. 1, cel de debut, a avut loc dimineața la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia, unde în prezența unui mare număr de iubitori de literatură și istorie, a fost lansată cartea „BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC”, volumul III, o antologie apărută la Editura Serebia din Chișinău în anul 2018,  anul Centenarului căruia i-a fost închinată.

Volumul lansat face parte din alte cinci, programate să vadă lumina tiparului până în toamna acestui an, în cadrul proiectului  „100 de cărți la 100 de ani de la Unire”, inițiat și coordonat de economistul, prof. universitar dr., scriitorul, politicianul, publicistul, maestrul fotograf și românul adevărat Vasile Șoimaru din Republica Moldova, un mai vechi și adevărat prieten al Alba Iuliei.

Evenimentul s-a derulat la inițiativa Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a fost moderat într-un chip strălucit de Svetlana Cioflică și Felicia Colda, ambele de la Biblioteca ”Lucian Blaga”. 

Vasile Șoimaru, printr-o retorică sinceră, a oferit o lecție de istorie mai puțin știută a românilor de pretutindeni și patriotism autentic de neuitat, captând interesul auditorului prezent. A donat bibliotecii mai multe cărți al căror autor este, unele premiate de Academia Română, precum și două hărți ale Basarabiei și României Mari.

EVENIMENTUL NR. 2  din program s-a desfășurat începând cu orele 13:00, în Piața Custozza din Cetate, în spatele Sălii Unirii, organizat de OSLB (Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni) din Alba Iulia, cu implicarea mai multor studenți, dintre care s-au remarcat Vasile Negură și Alexandra Macarie.

Susținuți organizatoric de Primăria Alba Iulia, de ONG-urile cultural-patriotice din Alba, tinerii basarabeni au rememorat o scenetă pe tema unirii și susținut un program de poezie și cântece pe versuri patriotice. A urmat Hora Unirii în care s-au prins toți participanții, studenții, membrii OSLB, oaspeții basarabeni, Zamfira Mihail, Vasile Șoimaru, membrii ONG-urilor, astriștii și alți participanți la eveniment. 

Momentul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori de către Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și din partea revistei „Dacoromania”, director Ion Străjan, în prezența tuturor participanților la eveniment, la bustul publicistului și omului politic român, Pan (Pantelimon) Halippa, artizanul Unirii Basarabiei cu România.

EVENIMENTUL NR. 3 a avut loc începând cu ora 15:00 la Museikon, Alba Iulia. A fost vorba de primirea oficială a unei donații de o deosebită valoare artistică, creștină, istorică, memorială și frățească, constând într-un număr de 19 icoane și un epitaf oferite spre păstrare și valorificare Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Icoanele donate și expuse la Museikon sunt din colecția personală a teologului, istoricului, memorialistului, preot Paul Mihail, basarabean (1905-1994), exponent al celei de-a zecea generație de preoți ortodocși din familie. Donația a fost făcută de fiica acestuia, Zamfira Mihail, lingvist, filolog și cercetător al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

La eveniment au participat reprezentanții Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Ana Dumitrean în calitate de gazdă, pr. Liviu Botoi – consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, împreună cu alți preoți, scriitorul basarabean Vasile Șoimaru care a donat mai multe cărți pentru Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, membrii fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, membrii ASTRA din Alba Iulia, studenți și membrii OSLB Alba și alți iubitori de țară și frumos.

Manifestările derulate cu o emoționantă încărcătură unionistă, au fost prea sărace în raport cu importanța evenimentului sărbătorit „101 ani de la Unirea Basarabiei cu România”, dar s-au desfășurat cu entuziasm patriotic, cu multă bucurie sufletească și sinceritate.

Dragomir Vlonga

jurist