Joi 3 octombrie 2019, în prezența a peste 100 de participanți de diferite vârste și profesii din Sebeș și Alba Iulia, printre care și  elevii clasei a – XI-a A, de la Liceul Tehnologic Sebeș, însoțiți de prof. de istorie Rodica Groza, toți iubitori de artă, cultură și istorie, au luat parte la un eveniment cultural de înaltă ținută și real patriotism local, oferit de Consiliul Județean Alba prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia,  constând în lansarea cărții „Album memorialistic 170 de ani de la nașterea marelui pictor român SAVA HENȚIA”, născut în comuna Săsciori, sat Sebeșel, jud. Alba.  

La eveniment și-au mai adus contribuția partenerii: Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru Unitate și Integritatea României” – președinte Vasile Todor, Revista  „DACOROMANIA” – director ec. Ioan Străjan,  Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, gazda evenimentului, coordonator muzeograf prof. Radu Totoian, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș – director prof. Nadia Mitrea,  Biblioteca Municipală Sebeș, Asociația Culturală „GISAT” Sebeș – președinte prof Rodica Groza,  ASTRA  Sebeș –  Despărțământul „Vasile Moga”– președinte prof. dr. Mihai-Octavian Groza și Liceul Tehnologic Sebeș.

Activitatea s-a desfășurat în aer liber în curtea muzeului, având ca martori statuetele și vestigiile din piatră  expuse, provenite din descoperirile din ani și ani prin săpăturile arheologice din zonă, creând mediul unei ore de istorie veritabile a dăinuirii neamului românesc și a bunei conviețuiri cu alte neamuri.

 Evenimentul a fost deschis de moderatorul prof. Daniela Floroian, de la Biblioteca Județeană Alba, care a făcut cunoscută tema momentului cultural în desfășurare, invitând la microfon pe toți reprezentanții parteneri, pentru a-și aduce salutul lor acestui eveniment de mare încărcătură patriotică și emoțională.

Daniela Floroian a evidențiat munca celor trei autori col. (r.) Nicolae Paraschivescu, prof. dr. Ioana Raica și ec. Ioan Străjan, subliniind că prin strădania acestora în realizarea albumului s-a îndeplinit o dorință patriotică, de a-l face cunoscut pe marele pictor Sava Henția în județ și în țară, să-și ocupe locul pe care-l merită printre pictorii României.

Invitați la cuvânt, autorii au subliniat: 

  1. IOANA RAICA a informat auditorul că pentru lucrarea ei de doctorat a cărei temă a fost pictorul Sava Henția, a cercetat multe muzee din țară. Prin lucrarea de doctorat dar și prin această carte lansată astăzi, se face un act de reparație, făcându-l cunoscut marelui public. De ce o carte album? Pentru că biografia unui pictor se cunoaște prin  picturile realizate. Punându-l în valoare nu va mai fi numit „Micul pictor”.
  2. NICOLAE PARASCHIVESCU a arătat pașii, nu ușori, făcuți pentru îndeplinirea acestei idei născute în cadrul fundației. A prezentat unele aspecte din viața pictorului Sava Henția, amintind de principalele tablouri realizate, tehnicile și temele abordate.
  3. IOAN  STRĂJAN a subliniat că această acțiune pornită din interiorul fundației, s-a înscris în programul și proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri și aniversării a 20 de ani de la înființarea Fundației și Revistei, care slujesc cu devotament, patriotism istoria reală, cultura și românismul. A amintit și de bogăția trecutului istoric și a culturii de care se bucură municipiul Sebeș.

După autori, au mai luat cuvântul:

–  Prof. dr. Gheorghe Anghel, fostul director al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, care a felicitat și salutat această realizare ce îmbogățește patrimoniul istoric și cultural al României.

–  Prof. Nicolae Afrapt, născut în aceeași localitate cu pictorul Sava Henția (Sebeșel), a reamintit că a fost primul care s-a ocupat de a-l face cunoscut pe marele pictor, prin numeroase articole publicate în ziarul „UNIREA” și acordându-i numeroase pagini în monografiile publicate despre Săsciori și Sebeșel. 

Și-a arătat totodată mâhnirea că tocmai comunitatea din care provine pictorul nu-i acordă prețuirea pe care o merită și că întreprinde prea puțin pentru a-l face cunoscut.  Este mâhnit că picturile care se află la biserica din sat nu sunt protejate, fiind păstrate în condiții ce favorizează degradarea în loc de a fi restaurate. A spus că Sava Henția trăiește prin marii profesori universitari, medici, oameni de cultură din Cluj și jud. Alba prin manifestările organizate și desfășurate, dedicate pictorului.

–  Eleva Moga Andreea, din partea grupului de elevi prezenți, a adresat întrebarea: Sava Henția are și alte picturi sau numai portrete? Răspunsul prompt a venit din partea autorului Nicolae Paraschivescu care a prezentat toate temele abordate, peisaje, scene de război, natură moartă, compoziție și pictură bisericească pentru care a primit medalia de aur. 

–  Muzeograful Radu Totoian  a lansat invitația ca la sfârșitul evenimentului, cei prezenți să viziteze muzeul și în special încăperea destinată celor 44 de picturi  găzduite, semnate de Sava Henția. A prezentat modul de achiziție și sursele de unde au fost aduse și expuse în muzeu.

–  Prof. Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba Iulia, a amintit de numeroasele proiecte pe care le derulează biblioteca, amintind că printre acestea, în parteneriat cu municipiul Sebeș, se numără  „Caravana Scriitori în Școli”, prin care intermediază întâlniri cu scriitori și alți oameni de cultură.  A mulțumit tuturor pentru participare și implicare, subliniind că la acest eveniment vedeta zilei este pictorul SAVA HENȚIA, față de care suntem răspunzători să-l promovăm.

Frumosul moment s-a încheiat prin oferirea de cărți și autografe de la autori, urmat de vizitarea muzeului.

Dragomir Vlonga

jurist