Ca în fiecare primă duminică din luna iulie, și în acest an pe 7 iulie, în satul Dupăpiatră-Cheia, comuna Buceş, judeţul Hunedoara, s-a desfăşurat tradiționala manifestare cultural–patriotică şi religioasă „ÎNTÂLNIREA MOȚILOR CU ISTORIA”, eveniment de suflet pentru toți moții din arealul județelor ce cuprind Munții Apuseni (Hunedoara, Alba, Arad, Bihor, Cluj).

Sărbătoarea de la Dupăpiatră aminteşte an de an de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când comandantul trupelor maghiare, Imre Hatvany, a încercat să se retragă din faţa românilor, de la Abrud spre Zlatna. Moţii, aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu, au învins în această luptă, iar în amintirea victoriei, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă, ”Crucea Iancului”, pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins în Revoluția Română din 1848-1849. Românul ține minte! Honor et patria!“.

Anul acesta, la ediția 47-a, am sărbătorit 170 ani de la evenimentele menționate.

Gazdele hunedorene – Prefectura, Consiliul Județean, Centrul de cultură și artă, precum și primăria comunei Buceș – s-au ridicat și în acest an, ca de obicei, la înălțimea marcării evenimentului, o contribuție importantă în ceremonialul derulat cu ocazia amintită avându-l Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană “Avram Iancu” Brad, al armatei române, care a prezentat onorul. După depunerea de coroane la monumentul istoric ”Crucea Iancului”, parastasul eroilor și evocarea istorică ”Contribuția moților la apărarea gliei strămoșești”, a avut loc un frumos spectacol folcloric organizat pe o scenă în aer liber.

La manifestări a participat și un grup reunind Societatea Cultural Patriotică ,,Avram Iancu” Alba Iulia (Ion Pogan, Constantin Gligor, Ana Filipaș, Maria Mârzan, Natalia Oprea, Ioana Suciu), Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia (Maria Cioica, Sabin Cioica, Adriana Popa, Ion Gordiță, Daniela Grigoraș, Jana Popa, Petru Bran, Florin Bota, Milea Ioan) și Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” (Gabriel Grigoraș).

 Din județul Alba au mai fost prezenți reprezentanți ai primăriilor orașelor Abrud, Zlatna și ai comunei Ciuruleasa.

Dragomir Vlonga

jurist, Revista ”DACOROMANIA”