Încă din primele zile ale lunii septembrie 2020, o parte din cititorii din țară și străinătate, au bucuria lecturării Revistei „DACOROMANIA” nr. 98/2020, tipărită  în condiții de maximă calitate la Tipografia „Unirea Pres” din Alba Iulia, distribuită în țară și străinătate prin grija colectivului de redacție  sub coordonarea directorului ec. Ioan Străjan.

Revista este instrumentul prezentării activităților realizate de Fundația „ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI”, născută în urmă cu 21 de ani, cu activitate neîntreruptă, având în medie fiecare număr 80 de pagini, cuprinzând teme istorice dintre cele mai diverse, majoritatea referindu-se la evenimente din Alba Iulia, din județul Alba și din Transilvania. Pas cu pas, se apropie de numărul omagial de 100, care posibil să se realizeze chiar în acest an 2020.

La acest număr 98 al revistei și-au adus contribuția mai mulți colaboratori, oameni de carieră din diverse domenii, cu aplicare și pasiune pentru istoria reală a României. Atât revista cât și fundația își propun rolul de a stopa denaturarea și falsificarea istoriei.

Prima pagină a nr. 98 al revistei începe cu articolul întitulat: „ La Alba Iulia, străbătând cu Eminescu straie de Limbă Română” ce poartă semnătura poetului Ioan  Mărginean.

În continuare regăsim un număr de cinci articole aparținând juristului-teolog Dragomir Vlonga, fiind vorba de:  1.„La bustul de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia” (o prezentare a manifestărilor organizate la 131 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu);  2.„ Poetul Adrian Păunescu celebrat la 77 de ani de la naștere”;  3.„Vlădica Ignatie al Episcopiei Hușilor – La 44 de ani de viață și 19 ani  de slujire la Altar, din care 9 ani ca arhiereu”;  4.„Cornul Podeiului din Alba Iulia – locul real unde s-a petrecut crudul supliciu al zdrobirii cu roata al martirilor Horea și Cloșca” și  5.„În amintirea sacrificiului suprem al martirilor albaiulieni, , zona Lipoveni din timpul Revoluției Române de la 1848-1849”.

Apoi revista continuă cu poeziile : „Cu Eminescu” și „De n-ai fi fost tu, Eminescu…” dedicații a prof. Georgeta Ciobotă.

Tema „Carte și Arte românești în Franța” (ce cuprinde și poezia ”Glossă” în limba română și franceză),  poartă semnătura doamnei Paula  Romanescu.

Prof. Paula Olșanschi din Brăila vine cu articolul „Prima lucrare academică dedicată lui Mihai Eminescu”.

Articolul „Gheorghe Buzatu un Herodot al istoriei contemporane” aparține Prof. dr. Gheorghe Constantin Nistoroiu, Cavaler de Clio.

Prof. dr. Ioan Corneanu împreună cu ing. Mircea Pârlea, contribuie la revistă cu articolul „Constantin Brâncuș, „repudiat” la Academia Republicii Populare Române”.

Tema „Despre locul real al execuției martirilor Horea și Cloșca – Repere istorice” este prezentată cu dovezi reale de către ec. Ioan Străjan – directorul revistei Dacoromania.

Contribuția jurnalistului Ioan Hănțulescu la acest număr al revistei, este articolul „4 august 1919, una din cele mai glorioase pagini din istoria militară a României: Armata României a cucerit în timp record Ungaria, opunându-se astfel, bolșevizării Europei”.

Articolul „Sărăcie și  pandemie” poartă semnătura prof. Gheorghe Ciul – jurnalist, iar  dr. Mircea Frențiu – publicist, este autorul articolului „Războiul civil este din nou actual în SUA”.

Petru Grior, ne prezintă articolul „28 iunie 1940 în destinul românilor din actuala regiune Cernăuți”.

Despre „Unguriada lui Viktor Orban” ne dă relații dr. Dumitru Ioncică.

Prof. univ. dr. Vasile Șoimaru din Republica Moldova, îmbogățește paginile revistei cu articolul „În al 75-lea an de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, națiunea română mai are  de suportat o rușine?…”.

 „Portrete ale unor personalități istorice din tăblițele de la Sinaia” aparține  Prof. univ.  dr. ing. Viorel Ungureanu din Bacău.

Este prezent și dr. Zeno Millea cu articolul „Ca să comentezi – trebuie să fii stăpân pe subiect!”.

Prof. univ. dr. Radu Rey prezintă continuarea articolului „Satul de munte, rezervor de valori și bastion al trăiniciei poporului român” al cărei prime părți a fost publicat în ”DACOROMANIA” nr. 97.

Prof. univ. dr. Ana Eva Budura, îmbogățește revista cu articolul „Universitatea Beijing – simbol al unei năzuințe”.

Scriitoarea Veronica Oșorheian vine cu un articol interesant „Centenar Al. Husar (26 aprilie 1920-17 mai  2009) Afectuoase nostalgii”. 

Col (r.) Nicolae Paraschivescu-scriitor, contribuie cu un articol fascinant „Inventatorul primului „plămân artificial” din lume „bimotor”  a fost realizat de un medic albaiulian.”

 Ultimele pagini ale revistei sunt dedicate selectiv noilor apariții editoriale, colaborări și publicistică.  Dacă pe prima copertă a revistei este poza cu bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Scriitorilor din Parcul Mihai Eminescu – Alba Iulia, ultima copertă ne îndulcește lectura cu poezia „Fruct al ASTREI-EMINESCU”, versuri aparținând poetului Ion Mărgineanu.

După cum puteți constata, revista prezintă o varietate de teme, de pe un areal mai vast, atractive și interesante, constituind o nouă provocare pentru cititori.

Dragomir Vlonga

jurist