Ne-am străduit, cât am putut mai bine, să adunăm imagini cu modul în care românii au sărbătorit Centenarul Marii Uniri a Transilvaniei cu România, de la 1 Decembrie 1918.

Ne-am propus și am reușit, spunem noi, să fim echidistanți și imparțiali promovând imagini cu șefii instituțiilor autorităților centrale și locale care au participat la manifestări, ca un semn de recunoștință pentru eforturile făcute de fiecare, spre a cinsti marele eveniment.

Am învățat că, în timp, oameni politici ”se trec” și ei, dar rămâne adânc întipărit, peste ani, faptul că Președinția, Guvernul și organele locale au alocat resurse  importante necesare omagierii actului marii uniri, fiind prezenți la Alba Iulia.

 La fel ca Samoilă Mârza, care acum 100 de ani a lăsat moștenire 5 fotografii atât de importante surprinse la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, ne-am gândit că este bine să grupăm și să lăsăm, peste timp, imagini de la 1 Decembrie 2018 din Alba Iulia, precum și din alte părți unde s-a sărbătorit evenimentul.

Parada militară, ședința omagială a Guvernului României la Sala Unirii, participarea oamenilor veniți atât de mulți în gara din Alba Iulia, organizați apoi într-un marș spre cetate, imaginile cu entuziasmul din acele clipe sunt menite să ne încălzească sufletele și să mențină aprins focul în inimile noastre de români.

Este o sinceră bucurie ce radiază și ne alimentează ca o sursă permanentă de energie românească, amintindu-ne de frumusețea momentului trăit!

La un loc de cinste stau și frații noștri de pe tărâm american, atât de bine organizați în comunitatea românească din Cleveland, Ohio, SUA, predându-ne o lecție despre ce înseamnă să fim uniți și cum se poate construi indiferent de locul în care ne aflăm.

Sunt prezentate imagini și articole ale fraților noștri de peste Prut, izvorul nesecat al conștiinței de români, ce ne alimentează seva națională spre a fi mereu trează și fără uitare când vorbim despre neamul românesc.

Vă îndemnăm, așadar, să poposiți în paginile acestui număr 92 al Revistei DACOROMANIA, dacă vi se adună oboseala cauzată de nepotrivirile cotidiene interne sau externe și vreți să inspirați bucuria românilor atunci când își reamintesc de ei înșiși.

Gabriel GRIGORAȘ

Col. (r), Revista DACOROMANIA