Atacul de la Smârdan – pictură de Nicolae Grigorescu

Acum 143 de ani, la data de 10 mai 1877, Senatul României adopta declarația de independență a României, proclamată cu o zi înainte, pe 9 mai, în fața Adunării Deputaților de ministrul de externe Mihail Kogălniceanu. Omul politic a ținut un discurs memorabil în fața deputaților, spunând:

“Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare. În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”.

În primăvara acelui an, izbucnise războiul între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. România a permis trupelor rusești tranzitul spre Dunăre, iar otomanii, drept represalii, au început să bombardeze malul românesc al fluviului.

Artileria română de la Calafat a ripostat și a bombardat Vidinul. În 9 mai, un deputat l-a interpelat pe ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, iar acesta a declarat că România este de fapt independentă. Camera Deputaților a votat chiar în acea zi o moțiune pentru declararea independenței.

A urmat apoi votul Senatului și, în 10 Mai, principele Carol I a semnat actul prin care România devenea stat independent. Armata Română, comandată cu pricepere pe Principele Carol I, a putut să apere independența proclamată în 10 Mai pe câmpurile de bătălie din Balcani.

În războiul de independență, soldații Armatei Române, s-au evidențiat în bătăliile pentru cucerirea redutelor Grivița, Plevna și Rahova și Smârdan.

Pe 10 mai, Independența este proclamată în Senat, iar proclamația este promulgată de domnitorul Carol I și promulgată în Monitorul Oficial. Un an mai târziu, în 1878, Independența României a fost recunoscută și la nivel internațional.

În aceeaşi zi, au avut loc, la Bucureşti, o serie de festivităţi prilejuite de proclamarea Independenţei României.

Acestea au fost deschise prin 21 de salve de tun şi a fost oficiat un Te Deum, la care au asistat domnitorul Carol I, primul ministru, I.C. Brătianu, miniştri, deputaţi, senatori, membrii înaltului cler, înalţi magistraţi ai ţării.

Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul Armatei.

Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul național Steaua României, cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tuturor cetățeniilor care se distingeau pe timp de pace sau război.

De atunci, pe 10 mai era sărbătorită și Ziua Națională a României.

Sorin Giurcă